Coaches’ attitudes towards problems of controlling technical and tactical training in modern WTF taekwondo - Pshenichnikov , P.; Mitova , O. (Sportyvnyi Visnyk Prydniprovia, 2024)
Вступ. Техніко-тактична підготовленість у тхеквондо ВТФ має свої специфічні особливості, що пов’язані з використанням як переміщень, ударів і захисних дій руками, так і складнокоординаційних, високоамплітудних ударів ногами, в атакувальних і захисних діях, їх поєднань, переходів від нападу до захисту, від захисту до нападу. Стаття присвячена визначенню ставлення тренерів з тхеквондо ВТФ щодо актуальних питань сучасного стану методичного забезпечення системи контролю техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів. Попри достатню кількість наукових праць з єдиноборств, – сучасний стан системи контролю техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів у процесі підготовки потребує вдосконалення та наукового обґрунтування у відповідності до завдань другої стадії багаторічної підготовки – “максимальної реалізації спортивної майстерності”, сучасних тенденцій розвитку спорту, а також останніх досягнень спортивної науки з проблеми контролю. Мета дослідження – на основі анкетування, визначити ставлення тренерів щодо методичного забезпечення системи контролю техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів у процесі підготовки на основі моделювання змагальної діяльності та її практичного застосування як підґрунтя до розробки комплексної системи контролю кваліфікованих тхеквондистів. Матеріал і методи. Було використано такі методи дослідження: аналіз спеціальної, науково-методичної літератури, аналіз документальних матеріалів, анкетування, методи математичної статистики. Було досліджено результати анкетування 50 тренерів ГО “Федерація тхеквондо ВТФ України” з 18 міст України, які мають різний стаж тренерської практики (від 2 до 35 років педагогічного стажу), різний рівень особистих спортивних досягнень та різний рівень тренерської кваліфікації: ЗТУ – 13 (серед них МСУМК – 1, МСУ – 7); Відмінник Освіти України – 1 (МСУ – 1); вища категорія – 8 (серед них МСУ – 4); перша категорія – 11 (серед них МСУ – 3); друга категорія – 10 (серед них МСУМК – 1, МСУ – 4); без категорії – 7 (серед них МСУМК – 1, МСУ – 2). Результати. Нами виявлено, що переважна більшість тренерів використовують контроль у системі підготовки спортсменів з різною частотою протягом року. За результатом анкетування, виявлено що більшість респондентів вважає необхідним застосовувати контроль техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів для вдосконалення процесу управління тренувальним процесом з метою прогнозування успішної змагальної діяльності. Щодо тестів з оцінки техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів у процесі підготовки, 12 % тренерів відповіли, що таких тестів немає, а 62 % тренерів відповіли, що переглядають відео змагальних поєдинків. Контроль техніко-тактичної підготовленості змагальної діяльності в основному здійснюється на основі аналізу змагальних поєдинків, а метою цього анкетування є визначення стану здійснення контролю у процесі підготовки кваліфікованих тхеквондистів на основі думки практикуючих тренерів з тхеквондо ВТФ. 26 % тренерів використовують свої особисті методи контролю техніко-тактичної підготовленості. Отже, у зв’язку з тим, що наш аналіз анкетування тренерів підтвердив, що у вітчизняній практиці тхеквондо ВТФ поки ще не існує системи засобів контролю техніко-тактичної підготовленості у процесі підготовки, то наші дослідження, на відміну від попередників, більше спрямовані на формування системи засобів контролю на основі моделювання змагальної діяльності висококваліфікованих тхеквондистів, тобто, на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей, під час підготовки, слід контролювати відповідні складові у техніко-тактичній підготовленості, які хочемо побачити на змаганнях, – як за змістом, так і за якістю виконання техніко-тактичних дій. Зміст та якість техніко-тактичної підготовленості можуть бути гнучкими і нестабільними, мати свої критерії оцінювання залежно від моделювання умов, завдань конкретного етапу підготовки, індивідуальних особливостей спортсмена тощо. Висновки. Упродовж аналізу результатів анкетування тренерів з тхеквондо ВТФ встановлено співпадіння думки переважної більшості тренерів, які взяли участь в анкетуванні, з нашим припущенням щодо необхідності формування системи засобів контролю техніко-тактичної підготовленості кваліфікованих тхеквондистів, на основі моделювання змагальної діяльності, у відповідності з сучасною специфікою змагальної діяльності та актуальних правил змагань з тхеквондо ВТФ, що є актуальним питанням, розв’язання якого дозволить підвищити якість управління багаторічною підготовкою та сприяти прогнозуванню досягнення високих спортивних результатів.